Nieuws

Een droom ging in vervulling

21.07.2022

Soms gaan toekomstdromen in vervulling. Circa 9 jaar geleden was het gezin van Karin de Bie bij Lionarons GGZ aangemeld voor behandeling. Als ouders werden zij en haar man nauw bij de behandeling betrokken door behandelaar Kirsten Edelbroek. In die tijd dacht Karin al vaker “ik ben tevreden over Lionarons GGZ, wat een prettige en kleinschalige organisatie, daar zou ik wel willen werken”. Karin werkte destijds nog als secretaresse in een algemeen ziekenhuis. De GGZ was voor haar nog onbekend terrein: “Er was zoveel wat ik in die tijd niet begreep of kon bevatten”. Later werden Karin en haar gezin ook nog begeleid door sociaal psychiatrisch verpleegkundige Domenique Vermeulen. Die zei toen al tegen haar: “Is ervaringsdeskundigheid in de zorg niks voor jou, je doet het goed”.

Inmiddels gaat het gelukkig goed met het gezin. En ruim na haar vijftigste gooide Karin het roer om. “Eerst dacht ik: Ik ga als ervaringsdeskundige op vrijwillige basis ouders in de GGZ begeleiden. Maar al gauw werd me duidelijk: ik ga er mijn beroep van maken!” Ze volgde de opleiding Pedagogiek aan Fontys Hogescholen en kreeg de gelegenheid om vorig jaar stage te lopen bij de afdeling Kind en Jeugd van Lionarons GGZ. Na een werkervaringsplek als junior gezinsbegeleider bij een andere organisatie is Karin terug als ambulant gezinsmedewerker. Kirsten Edelbroek en Domenique Vermeulen zijn nu haar directe collega’s geworden.

Afgelopen vrijdag kreeg Karin officieel te horen dat ze is geslaagd voor haar opleiding HBO pedagogiek. De titel van haar afstudeerscriptie? ‘Had ik het maar geweten!’ De scriptie gaat over de inzet van ervaringsdeskundigheid. Eén van de conclusies van het afstudeeronderzoek was dat ouders de inzet van een ervaringsdeskundige als zeer helpend en toevoegend ervaren. Karin vult aan: “Het gevoel van schaamte wordt verminderd en het biedt houvast en hoop naast herkenning en erkenning. Als ervaringsdeskundige moeder én ambulant gezinsmedewerker hoop ik jeugdigen en ouders weer een toekomstperspectief te bieden. Een perspectief dat ik destijds als ouder ook hard nodig had”.

We feliciteren Karin de Bie van harte met het behalen van haar diploma en zijn blij dat we hebben kunnen bijdragen aan het vervullen van haar langgekoesterde wens.

Terug naar het overzicht