Webteksten

Ervaringen van anderen

Voelt het nog vreemd voor u?

We kunnen ons voorstellen dat u niet echt weet wat u te wachten staat wanneer u een behandeling gaat volgen. Daarom vragen we soms aan onze cliënten om hun ervaringen te delen, zodat we u kunnen meenemen in hun ervaringen.

Via de knoppen hieronder, met daarop de aanleiding en de behandelingsvorm, klikt u eenvoudig naar de juiste verhalen.

Wilt u uw ervaring delen?

Regelmatig ontvangen wij reacties van cliënten over onze behandelingen of onze behandelaren. Deze vragen wij hen te plaatsen op de landelijke website Zorgkaart Nederland. Deze site van de Patiëntenfederatie Nederland is de grootse ervaringssite in de zorg. In de waarderingen op deze site scoren wij gemiddeld een 7,9. Bent u benieuwd wat cliënten over ons schrijven?

Bekijk dan de pagina van Lionarons GGZ op Zorgkaart Nederland.

Voor het eerst voelde ik me serieus genomen

Het duurde meer dan negen jaar voordat Saskia (27) aan de bel trok voor hulp. Hoewel het voor haar voelde als een enorme stap, kijkt ze nu voldaan terug op haar behandeling bij Lionarons GGZ: “Het gaat nu gewoon goed met me, alles is gewoon beter geworden. Pas als je open bent over wat er speelt, kun je geholpen worden.”


Klachten

Saskia wist wel dat het niet goed met haar ging. Ze had last van paniekaanvallen en ernstige lichamelijke klachten, waarbij zelfs haar ledematen uitvielen. Saskia leed onder de gevolgen van traumatische gebeurtenissen in haar leven: “Eigenlijk ben ik altijd gepest, vanaf de basisschool tot en met mijn beroepsopleiding als fotografe. Ik ben een gevoelsmens én heel gevoelig. Nu zie ik dat die gevoelige kant van me ook voordelen heeft, maar op school voelde ik me altijd anders dan mijn medeleerlingen.” Saskia maakte al op jonge leeftijd van haar hobby fotograferen, haar beroep. Ze zat nog op school, toen ze al veel foto-opdrachten kreeg. “Anderen konden daar misschien alleen maar van dromen, maar het was vooral ook keihard werken. Ik had een bijbaantje, ging naar school daarnaast was ik bezig met het maken en bewerken van foto’s. Mijn leeftijdgenoten zaten in die tijd voor de TV of gingen op stap, ik was aan het werk.” Saskia wist heel goed wat ze wilde, haar lat lag hoog en ze deed er alles aan om haar doel te bereiken.

Doorploeteren

Bij het jarenlange pesten kwam uiteindelijk ook nog een traumatische relatie, waarbij ze werd belogen en bedrogen door haar vriend. “Ik maak altijd heel gemakkelijk contact met mensen en ben misschien wel wat te naïef geweest. Ik schaamde me dood toen ik achter zijn bedrog kwam en praatte er met niemand over.” Het pesten, de traumatische relatie én het keiharde werken, werden Saskia op een gegeven moment te veel. “Ik kreeg allerlei lichamelijke klachten, piekerde me suf en kon op een gegeven moment niet eens meer plannen. Toch bleef ik doorgaan op de manier die mij zo vertrouwd was. Als ik eerlijk ben, voelde ik ook wel dat het niet goed met me ging, maar op volle kracht doorploeteren was de enige weg die ik kende.”

Revalidatie

Saskia bezocht heel wat artsen met haar lichamelijke klachten. In het ziekenhuis werd uiteindelijk gezegd dat ze fibromyalgie had. “Ik was er echter van overtuigd dat er iets anders met me aan de hand was, ALS of MS.” Ze belandde in een revalidatietraject, waar ze door middel van sport en spel leerde grenzen aan te geven. “Er waren ook wel gesprekken met een psycholoog, maar die trok eigenlijk vooral conclusies óver mij: dat ik mezelf kapot aan het werken was en dat ik daar maar mee moest stoppen. De psycholoog vroeg echter nooit door en dus vertelde ik niet wat er was gebeurd.” Toen het revalidatietraject stopte, nam Saskia een personal coach in de arm om aan haar herstel te werken. Ze wilde vooral door kunnen gaan met werken.”

Ik zei niet echt iets

Na verloop van tijd klopte Saskia opnieuw aan bij de huisarts, die haar naar zijn praktijkondersteuner verwees. Helaas vroeg ook die niet echt door wat er met haar aan de hand was. Hij verwees haar door vanwege burn-out klachten. “Niemand vroeg naar de oorzaak, naar mijn traumatische ervaringen. En dus zweeg ik. Dat is wat ik altijd heb gedaan; als iemand me niet aanstond, praatte ik niet, maar toverde mijn glimlach tevoorschijn. Praten over koetjes en kalfjes ging me heel goed af. Ik praatte er dus gewoon ‘overheen’, maar zei niet echt iets. Ik voelde me jarenlang niet serieus genomen en dat speelde me parten toen ik ook nog oogklachten erbij kreeg.”

TeleScreen

Via een vriendin klopte Saskia uiteindelijk aan bij Lionarons GGZ. “Ik had daar goede verhalen over gehoord. Hoewel op de verwijsbrief niet stond wat mijn klachten echt waren, had ik op dat moment wel besloten dat het tijd was om wel eerlijk te zijn over wat er met me aan de hand was.” Na de verwijzing vulde Saskia eerst een online vragenlijst in, de TeleScreen, gevolgd door een telefonisch triagegesprek. “Het invullen van die vragenlijst was voor mij echt een uitkomst: ik had besloten om die eerlijk in te vullen. Voor mijn gevoel was het invullen ook soort van ‘anoniem’ en ik kon de vragen op mijn gemak invullen zonder dat iemand vragen op me afvuurde. Net als de vragen was ook de triagist zonder oordeel. Dat het online ‘onpersoonlijk’ is, is volgens mij juist een voordeel, je hoeft je nergens voor te schamen. De triagist vroeg heel goed door en nam ruim de tijd voor me. Dat was heel anders dan ik tot dan toe gewend was.”

Geen oordeel

Saskia was aanvankelijk naar Lionarons GGZ verwezen vanwege haar lichamelijke klachten en om beter te leren plannen. Bij het invullen van de TeleScreen was Saskia open geweest over het pesten en de traumatische relatie. “Toen ik op intake kwam, wist de behandelaar dus al wat er speelde, zonder dat ik het hele verhaal weer zelf moest vertellen. Ze vroeg heel goed door en liet me niet weg komen met de korte antwoorden die ik gewend was te geven. Eerlijk gezegd lukte het me ook niet meer om er overheen te praten.” Na de intake startte Saskia’s behandeling in de gespecialiseerde GGZ met EMDR en lichaamsgerichte therapie. Saskia vertelt: “Bij beide behandelaren heb ik nooit enig oordeel ervaren, de lichaamsgericht therapeut keek me vaak alleen maar aan en knikte dan ‘hmmm’ als ik niet écht zei wat er aan de hand was.”

EMDR

Met de EMDR therapie werd gewerkt aan Saskia’s jarenlange trauma’s. “Ik merk dat ik er nu anders naar heb leren kijken. Alsof ik er van een afstandje naar kan kijken, zonder er helemaal van slag van te raken.” Glimlachend vult ze aan: “Als mijn klasgenoten het vroeger over hun weekend hadden, dan hadden ze in mijn ogen eigenlijk niks gedaan. Als ze dan vroegen: ‘hoe was jouw weekend’, dan had ik dagen achter elkaar fotoshoots gedaan. Daarmee werd ik gepest. Nu kan ik zien dat het misschien wel afgunst van hen was. Vroeger zou het pesten leiden tot enorm veel piekeren, vermijden van gevoelens of nog een schepje erboven op om me te bewijzen.”

Lichaamsgerichte therapie

Inmiddels heeft Saskia door de lichaamsgerichte therapie ook geleerd om met haar grenzen om te gaan: “Ik wist ergens ook wel dat ik me aan het uitputten was, maar ik wílde het niet weten. Ik voelde mijn grenzen niet en ging gewoon altijd maar door. Nu weet ik: hoe meer stress in mijn leven, des te meer lichamelijke klachten ik ervaar. Soms ga ik nog wel eens over mijn grenzen heen, maar het is niet meer zo heftig.”

Saskia leerde in de therapie om terug bij zichzelf te komen door te focussen op haar lichaam, spierspanning en ademhaling. De behandeling is inmiddels afgerond en het gaat goed met haar: “Het lijkt wel of alles nu bij elkaar komt en goed komt. Ik vertrouwde niemand meer echt en had dus nooit meer een relatie gehad. En toen opeens kwam ik na de therapie mijn huidige vriend tegen. We zijn zelfs onlangs gaan samenwonen!” Niet alleen Saskia zelf, maar ook mensen in haar omgeving merken duidelijk het verschil tussen de Saskia die ze ooit was en nu is geworden: “Ik was ieder weekend bezig met werken. Nu vind ik het heerlijk om op de bank te zitten. Ik werk nog wel hard, maar fotografeer niet meer ieder weekend. Ik wilde met fotograferen op het allerhoogste niveau komen, nu zou ik niet meer naar die top terug willen. Ik ervaar veel minder stress en heb eigenlijk nooit meer paniekaanvallen.”

Lof

Over haar behandelaren bij Lionarons GGZ heeft Saskia niks dan lof: “Ze vroegen altijd door en gaven me de tijd om hen te leren vertrouwen. Het was super fijn dat ze ook altijd goed op de hoogte waren van elkaar’s behandeling. Ze hadden zich telkens weer goed ingelezen in mijn dossier. Ik heb voor het eerst van mijn leven in de spiegel durven kijken. Ik heb tools gekregen om anders met mijn problemen om te gaan. Voor het eerst van mijn leven voelde ik me serieus genomen door zorgverleners.”

Over EMDR:

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Deze mensen zijn vaak vastgelopen in de verwerking van het trauma, waardoor zij zich anders voelen, gedragen, denken en reageren op hun omgeving. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat zij er steeds angstige beelden of gedachten over hebben en daardoor last hebben van verschillende klachten. EMDR is dan een eerstekeus behandeling om de klachten te behandelen. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de heen en weer bewegende hand van de therapeut of door middel van een lichtbak met een bewegend lampje (zoals op de foto). Er wordt gewerkt met ‘sets’ (series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt vaak een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Vaak veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de cliënt. Deze informatie is ontleend aan de website van de Vereniging EMDR Nederland (VEN).

Over lichaamsgerichte therapie:

Lichaamsgerichte therapie is gebaseerd op het idee het lichaam alle ervaringen en emoties opneemt en hierdoor wordt beïnvloed. Het menselijk lichaam is in staat heel wat te verwerken, te dragen of te genezen. Maar soms is het genoeg, en dan geeft het lichaam signalen dat het niet goed gaat. Wanneer je niet luistert naar deze signalen kunnen blokkades vast komen te zitten die zich kunnen uiten in pijn, ziekte of emoties.

Lichaamsgerichte therapie leert je om opnieuw te luisteren naar wat je lichaam zegt. De lichaamsgerichte therapeut kijkt naast het emotioneel functioneren o.a. naar lichaamsspanning, lichaamstaal, houding en de manier van bewegen. Door middel van ademhaling, expressie env beweging kom je meer in contact met jezelf. Lichaamsgerichte werk wordt vaak ondersteund door gesprekstherapie.

Lees meer

#OpenUp-Week 2022: Praten over Psychische Klachten helpt

Jaarlijks organiseert MIND samen met Omroep HUMAN en NPO 3FM de #OpenUp campagne. In de week van 10 t/m 16 oktober 2022 roepen wij om samen met hen iedereen - en in het bijzonder jongeren - op open te zijn over psychische problemen. Praten helpt! Laat ook aan anderen zien dat jij openstaat voor het verhaal van een ander.

In het kader van de #OpenUp-week mogen we het ervaringsverhaal van Noëlla Wachelder delen. Noëlla is in september 2022 gestart bij onze afdeling Kind en Jeugd met haar masterstage Pedagogische Wetenschappen vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is zelf ervaringsdeskundige op het gebied van eetproblematiek. Een paar jaar geleden besloot ze open te zijn over haar ervaringen. Pas toen ging ze ervaren hoe belangrijk openheid is in het herstelproces. Ze schreef er 2 blogs over voor Stichting Kiem. Deze kunt u hier lezen.

Lees meer

Nuttige websites

Voor uw herstel kan het behulpzaam zijn om te horen dat u niet de enige bent met psychische klachten. Het kan helpen om te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Ook het lezen van ervaringsverhalen van anderen kunnen u helpen. Naast de ervaringen van onze eigen cliënten, geven we u hieronder een overzicht met nuttige websites:


Zelfhulpgroepen

Mensen kunnen meestal meer dan dat zij zelf denken. En als u zelf iets wilt veranderen of verbeteren in uw leven dan is het prettig om de keuzemogelijkheden te kennen. De website Zelfregietool.nl is een hulpmiddel om deze mogelijkheden in beeld te brengen. Hier kunt u gebruik maken van de ervaring en kennis van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt (ervaringsdeskundigen). De website is ontwikkeld samen met Burgerkracht Limburg.

Ervaringsverhalen

 • Ervaringsverhalen op de website Zelfregietool
 • Wijzijnmind.nl – MIND is een gezamenlijke initiatief van het Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doet MIND door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. U kunt in de ervaringsverhalen filteren welke ervaringsverhalen u wilt lezen.
 • Mindblue - Informatie over somberheid en depressie.
 • Mindyoung - Het platform over je MIND voor en door jongeren.
 • GGZ appwijzer - GGZ-appwijzer die overzicht biedt in de overvloed aan mentale gezondheidsapps.
 • autisme.nl – De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) komt op voor de belangen van mensen met autisme en hun familie en naasten. De website geeft informatie over autisme per levensfase: jonge kinderen, kinderen, pubers, jong volwassenen, volwassenen, senioren. Zie b.v. NVA - Ervaringsverhalen (autisme.nl)
 • lgal.nl - De Lotgenotengroep Autisme Limburg heeft als doel om lotgenotencontact aan te bieden aan volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Partners, ouders en begeleiders die iemand met ASS vergezellen zijn ook welkom.
 • depressievereniging.nl – De Depressie Vereniging is de landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een depressie, en hun naasten. De Depressie Vereniging heeft een landelijk netwerk van lotgenotengroepen. Op de website vindt u ook informatie over behandelingen en ervaringsverhalen. Zie b.v. Ervaringsverhalen - Depressie Vereniging
 • impulsenwoortblind.nl - Impuls is een vereniging voor volwassenen met AD(H)D en aanverwante stoornissen. De website geeft informatie over de stoornissen en behandelingen.
 • Dementie in samenwerking met het Alzheimer Centrum Limburg.
 • mikadohelpdesk.nl – Een website en informatielijn voor mensen uit verschillende culturen die in Nederland wonen en vragen hebben over de zorg. U vindt op deze website informatie, filmpjes, brochures en persoonlijke verhalen. Veel informatie is in meerdere talen te lezen en te bekijken.
 • pasnederland.nl - PAS is de belangenvereniging voor normaal- tot hoogbegaafde volwassenen met een aandoening uit het Autisme Spectrum (ASS). Op de website vindt u ook ervaringsverhalen.
 • samensterkzonderstigma.nl – Een website over het taboe dat rust op mensen met een psychische aandoening. Met ervaringsverhalen en leestips. Er is een aparte pagina voor ‘de omgeving’.
Lees meer

Angst om over te geven - ACT Therapie

"Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met de therapie bij Lionarons GGZ, ik kwam hier met het doel om mijn angsten wat betreft misselijkheid en de angst om over te geven te accepteren en een manier te vinden om hier mee om te gaan. Naast de reguliere therapie stelde de behandelaar aan mij voor om aan de ACT therapie te beginnen.


Van te voren had ik totaal geen idee wat dit zou inhouden. Het was een therapie in groepsvorm, waarbij ik zou leren omgaan met mijn angsten. Op het eerste moment zag ik dit niet zo zitten.

Ik had het idee, ik moet dit zelf oplossen. En niet samen met anderen.

Anderzijds ben ik een echte doorzetter, en dacht ik, ik ga dit proberen. Ik zag er erg tegen op om mijn verhaal te vertellen aan allemaal vreemde mensen. Maar uiteindelijk heb ik er heel veel baat bij gehad, het gaf je juist heel veel steun, ook gaf het me een gevoel van erkenning, daar was ik erg blij mee, je kon je problemen en gevoelens met andere mensen delen, terwijl iedereen daar met een andere eigen probleem zat.

Ik zou het iedereen willen aanraden om therapie in groepsverband te doen, je zal er echt geen spijt van krijgen, je krijgt er iets moois voor terug, en dat is meer waard! Vooral voor de rest van je leven. Ik denk terug aan een moeilijke tijd, maar ben wel ontzettend trots dat ik dit heb gedaan, je wordt er alleen maar sterker van!"

Lees meer

Paniekaanval - Internettherapie

"Door mijn ziekte en andere dingen die zijn gebeurd de afgelopen jaren heb ik een paniekaanval gekregen. Toen ik deze een aantal keren heb gehad ben ik door mijn maatschappelijk werkster en de huisarts doorverwezen naar Lionarons GGZ. Hier heb ik individuele gesprekken gehad met mijn begeleidster en daarnaast ook nog internet therapie gevolgd. Deze therapie heeft mij er binnen enkele weken weer bovenop geholpen.


Ik wil graag mijn ervaringen met de internet therapie met jullie delen. De internet therapie bestaat uit een aantal casussen, die van mij bestonden vooral uit 'omgaan met paniek'. De eerste 2 casussen waren algemeen, hier had ik persoonlijk niet zoveel aan en deze vond ik ook erg saai. Hier werd meer gevraagd hoe je dacht dat deze therapie ging verlopen. Ik vond hierdoor zelf niet echt de 'drive' om door te gaan met deze therapie. Toen ik eenmaal bij de casussen over 'omgaan met paniek' terecht was gekomen werd het erg interessant.

Hier gaan ze echt op je probleem in. Het wordt helemaal uitgepluisd.

En wat ik erg fijn vond was dat er ook mensen in zo' n casus vertellen hoe ze het zelf ervaren. Je kan ook altijd terug vallen op je individuele begeleidster deze kan meekijken als je dat wilt. En kan je ook feedback geven.

Ik heb veel geleerd van de internet therapie en daar ben ik heel blij om. Zelf raad ik het iedereen aan (als ze geen groepstherapie willen doen) doe dan individuele therapie met internettherapie. Dan kan je op je eigen snelheid het afwerken en daar heb ik heel veel aan gehad"

Lees meer

Angststoornis - Schematherapie

"Ik heb Lionarons GGZ benaderd voor hulp in verband met een angststoornis. Vanuit deze individuele therapie ben ik ingestapt in de groepstherapie. De naam van de cursus is schematherapie.


De cursus heeft mij inzicht gegeven in de wijze van denken. Omdat je in een groep zie je ook hoe groepsleden reageren. Dit kun je weer doortrekken naar de mensen om je heen. Het geeft je dus niet alleen inzicht in je eigen handelen en denken maar ook in dat van je omgeving.Ik ben nu in staat om bij mezelf maar ook in de naaste omgeving schema’s te herkennen.

Op het moment dat je weet dat je in een schema zit, ben je ook in staat om het te veranderen.

In eerste instantie samen met de groep en de trainers. In een verder gevorderd stadium ook in een privé of werksituatie. De gezonde volwassene heeft steeds meer de overhand gekregen.."

Lees meer

In de knoei - Groepstraining 'Patronen'

"Door moeilijke omstandigheden op het werk en in de privé situatie was ik in de knoei gekomen met mijzelf. Ik had steeds meer moeite met het ‘normaal’ kunnen functioneren en mijn mentale gezondheid werd steeds slechter en opeens was de accu leeg. Thuis maakte mijn gezin kennis met fikse woedeaanvallen (terwijl ik een zeer rustig persoon ben) en kon ik mijn werk mentaal niet meer aan.


Ik heb toen hulp gezocht en gevonden in de groepstraining "Patronen". Vanaf de start moest ik wennen aan de verschillende personen en hun achtergrond. Ook mijn eigen mentale toestand maakte me onzeker en niet energiek. Dus de eerste trainingen waren vermoeiend en gingen over de theorie, die ik thuis op mijn eigen tempo kon nalezen in het werkboek. Ik kreeg elke keer opdrachten mee naar huis die ik moest uitwerken en die besproken werden in de groep.

Er was in de groep respect, begrip en vertrouwen

Iedereen heeft zich op zijn eigen manier kwetsbaar opgesteld in de groep waar ik zelf elke keer wel iets persoonlijks geleerd heb. We hadden verschillende achtergronden, maar gaande weg bleek dat de problemen en oorzaken erg met elkaar te vergelijken waren. Doordat elke keer de theorie en opdrachten uitgebreid werden besproken in de training merkte ik dat ik mij beter ging voelen en dat ik beter inzicht kreeg in mijn eigen gedachten en gedrag. Dit inzicht is de eerste handreiking van de trainingen, het 'aha' effect ('oh werkt dat zo bij mij'). Zo ontstond bij mij steeds meer de overtuiging dat de aangereikte methoden zouden helpen om mij beter te gaan voelen.

De trainingen waren een houvast voor mij en ongemerkt keek ik uit naar de volgende keer dat de groep weer bij elkaar was. De start van de training was zwaar en werd steeds makkelijker totdat de laatste trainingen zelfs gezellig werden. Er was in de groep respect, begrip en vertrouwen waardoor de training voor iedereen op zijn eigen manier heeft bijgedragen aan een sneller herstel. Ik heb het ervaren als een fijne groep en de methoden die ik geleerd heb hebben mijn mentale gezondheid positief veranderd waardoor ik beter in staat ben mij goed te blijven voelen..."

Lees meer

Angststoornis - PTSS - EMDR - Cognitieve gedragstherapie

"Na de eerste signalen dat zich bij mij een angststoornis ontwikkeld had en ik duidelijk last kreeg van het vermijden van plaatsen, nachtmerries en herbelevingen, werd de definitieve diagnose PTSS gesteld. Ik had zelf nog niet in de gaten dat een ingrijpende gebeurtenis hiervoor verantwoordelijk was. En dat deze er nu voor zorgde dat alleen al eraan terugdenken of erover praten, mijn angst activeerde. Dat ik plaatsen ging vermijden en het liefst thuis was.


Ik koos op advies van mijn psycholoog voor een combinatie van EMDR en cognitieve gedragstherapie. Bewust ben ik niet op zoek gegaan naar wat EMDR is en wat het doet. Ik had er wel ooit van gehoord. Dat deze behandeling bijvoorbeeld goed werkte bij de aanpak van paniekaanvallen. In overleg met mijn psycholoog kozen we niet voor de techniek om met oogbewegingen aan de slag te gaan maar werden mijn handen aangetikt. Ik werd gecoacht om te gaan vertellen over de laatste gebeurtenis die de “angstknop” aan en uit zette zoals ik het altijd beschrijf.

In het begin spreek je samen belangrijke zaken af. Wat is je houvast, wat zeg je vanaf nu tegen jezelf als je terugdenkt aan de gebeurtenis en je angstig wordt? Wat worden je nieuwe gedachten dan? En welke veilige plek kun je beschrijven zodat we daar tijdens de sessies ‘naartoe’ kunnen wanneer het even te emotioneel wordt of als we gaan afronden? De psycholoog moet namelijk wel in staat zijn om je al coachend terug te brengen naar een plek in gedachten waar positieve emoties aan kleven. Ik heb hier erg veel aan gehad. De coaching moet heel precies aansluiten bij wat je tijdens de sessies beleeft en vertelt. Dat heb ik wel gemerkt. Na de eerste sessie heb ik er ongeveer een dag lang ‘last’ van gehad. Ik werd weer snel emotioneel, had veel negatieve gedachtes, kreeg heftige nachtmerries en twijfelde even of het wel werkte. Na de tweede sessie merkte ik iets bijzonders, ik reageerde al minder heftig op herinneringen aan de gebeurtenis. Ik sliep zelfs door die nacht. Na de volgende sessies namen de emotionele maar vooral de angstreacties af als ik aan de gebeurtenis dacht.

Ik kon er langzaam maar zeker veel beter over praten.

Op een gegeven moment had ik in de gaten dat ik mezelf overdag aan het coachen was. Ik herkende opeens heel snel wat ervoor zorgde dat de angst geactiveerd werd en ik kreeg door wat ik dan moest doen, welke positieve gedachten ik kon gebruiken. Wat EMDR precies met je doet kan ik niet omschrijven maar de emotionele lading wordt wel van de gebeurtenis afgehaald, stap voor stap. In mijn geval was ik na ongeveer 6 sessies in staat om de gehele gebeurtenis aan mijn psycholoog en daarna aan anderen te vertellen zonder herbeleving of nare emotionele reacties achteraf. Door de effecten van de EMDR heb ik de ervaring dat de cognitieve gedragstherapie nu meer zin en diepgang heeft"

Lees meer